Geplaatst op Geef een reactie

Wat voor domeinnaam kan ik het beste registreren?

Vrije registratie domeinnaam pakket

Ben je net begonnen met jouw eigen onderneming of zit je er aan te denken om spoedig een eigen onderneming te starten? Dan wil je vast wel weten wat voor domeinnaam je het beste kunt registreren! Om ook bezoekers naar jouw nieuwe website te sturen heb je ook internetadres nodig. Dit adres wordt ook wel de domeinnaam, url of webadres genoemd. Wat is nou precies een domeinnaam? We leggen het je graag even uit in dit artikel. Ook bespreken we wat je precies met een domeinnaam kunt doen, wat voor soorten domeinnamen er zijn en waar je precies rekening mee moet houden bij het registreren van een domeinnaam.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is niets meer dan een verwijzing naar een bepaalde locatie. De locatie waar een domeinnaam naar toe verwijst zal in de meeste gevallen de server betreffen waar de website op wordt gehost. Om een vergelijking te geven hoe je een domeinnaam het beste kunt zien, zou je moeten denken aan een telefoonboek. In dit geval kun je het telefoonnummer als IP- adres zien en naam en achternaam als domeinnaam. Omdat men eerder in staat is een combinatie van letters of woorden te onthouden dan alleen maar cijfers (IP- adres) is de domeinnaam bedacht. Hiermee hoef je enkel de naam te onthouden. Als men dan deze naam invult in de adresbalk, dan zal er op de achtergrond een vertaling plaats vinden. De domeinnaam zal worden omgezet in het desbetreffende IP- adres die weer gekoppeld is aan zo’n specifieke domeinnaam. Daarnaast bestaat een domeinnaam ook uit een extensie. We leggen je nu uit hoe een domeinnaam is opgebouwd, waar het uit bestaat en welke voorwaarden of regels hier aan zijn verbonden

Waaruit bestaat een domeinnaam?

Een domeinnaam is opgebouwd uit drie delen. Zo krijg je eerst het subdomein, vervolgens het second level domein en tot slot het top level domein. Het top level domein is weer onderverdeeld in twee groepen.

.nl domeinnaam kiezen

Subdomein

Als eerst krijg je het subdomein. Het subdomein wordt ook wel het prefixpad genoemd. Een subdomein is alles wat voor de daadwerkelijke naam komt te staan. Een bekend subdomein is bijvoorbeeld www. Het voordeel van subdomeinen is dat je hier afzonderlijke websites op kunt plaatsen, wat bijvoorbeeld handig kan zijn als je een facturatie programma hebt of een portaal waar klanten zich op kunnen inloggen.

Subdirectory's

Naast subdomeinen bestaan er ook nog subdirectory's. De subdirectory vind je altijd achter het top level domein. De websites die zich in een subdirectory bevinden worden altijd gehost op dezelfde server als van het hoofddomein.

Second level domein

Vervolgens bevat het second level domein de daadwerkelijke naam die je wilt registreren. Het second level domein wordt ook wel de stam genoemd. Dit is het gedeelte dat na het subdomein / www komt. Bij het uitkiezen van een goede domeinnaam voor het second level domein zijn een aantal regels verbonden.

Zo moet de (.nl) domeinnaam aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • De domeinnaam moet minimaal bestaan uit 2 karakters.
 • De domeinnaam mag maximaal bestaan uit 63 karakters.
 • Domeinnamen mogen enkel letters (a – z) en cijfers (0 – 9) bevatten.
 • Om woorden te scheiden mag je enkel het liggend streepje gebruiken (-).
 • De domeinnaam mag niet ingaan tegen de openbare orde.
 • Sommige domeinnamen zijn niet te registreren als www.nl, nl.nl of iets wat hier op lijkt.

Top level domein

Het top level domein is het laatste gedeelte in de domeinnaam. Een top level domein wordt ook wel first level domein of de extensie genoemd. De afkorting van top level domein is TLD. Een veel gebruikt top level domein is de .nl of .com. Top level domeinen zijn ook weer op zijn beurt ingedeeld in twee types top level domeinen:

Country code top level domain

Een country code top level domain, ook wel afgekort als ccTLD verwijzen naar specifieke landen. Als voorbeeld verwijst .nl naar Nederland en .es naar Spanje.

Generic top level domain

Generic top level domains, ook wel afgekort als gTLD zijn generiek en bevatten geen landcodes of verwijzingen naar landen. Een voorbeeld van een gTLD is de bekende extensie .com.

Wat voor domeinnaam kun je het beste registreren?

Nu je weet wat een domeinnaam is en hoe deze is opgebouwd kunnen we over gaan naar het volgende onderwerp, en dat is wat voor domeinnaam kun je het beste registreren? Dit hangt af van een aantal factoren. Zoals je net hebt kunnen lezen bestaat een domeinnaam ook uit een top level domein. Het kiezen van het juiste top level domein kan beslissend zijn in jouw succes, maar tevens ook voordelen en nadelen met zich meebrengen. Zo is het een feit dat de meeste .nl domein extensies het vaakst bezet zijn als je een Nederlandse naam wilt gebruiken. Hoe korter de naam hoe groter de kans is dat deze dan bezet is.

Vrije registratie domeinnaam pakket

Wanneer kan ik het beste een .nl domeinnaam kiezen?

Wil jij met jouw bedrijven echt binnen de Nederlandse markt profileren? Dan kun je het beste gaan voor een .nl extensie. Wat mij altijd is bijgebleven, is dat een .nl domeinnaam binnen de Nederlandse zoekresultaten voorrang krijgen van websites die zijn verbonden via een .nl domeinnaam dan via een andere extensie. In hoeverre dit echt aannemelijk is te maken is erg onduidelijk aangezien Google en andere zoekmachines websites indexeren op basis van een tal algoritmes. Kortom, richt jij je als Nederlandse ondernemer echt op de Nederlandse markt, ga dan voor een .nl domeinnaam. Zoals we eerder al aangaven is het een feit dat veel .nl, en dat met name de Nederlandse namen bezet zijn. Zie je bijvoorbeeld het perfecte .nl domein voorbij komen maar wordt er een belachelijke hoge prijs voor gevraagd? Dan kunnen wij ook voor jou bemiddelen in de verkoop van deze domeinnaam. De bemiddelingskosten bedragen €49,99 per domein en worden enkel gefactureerd als de koop echt definitief is. Ook kun je in onze webshop kijken of wij hier wellicht een perfecte .nl domeinnaam voor je tussenzit!

Domeinnaam uitzoeken en registreren
Wereldwijd

Wanneer kan ik het beste een .com kiezen?

Heb je Engelse bedrijfsnaam of vinden jouw bedrijfsactiviteiten plaats op internationaal niveau? Dan zou een .com domein het beste bij jouw passen. Een groot nadeel van de .com extensie is dat de meeste Engelse namen/woorden inmiddels al bezet zijn. Ook een goed moment om voor een .com domein te kiezen is als jouw naam die je graag wilt laten registreren al bezet is in .nl. Tevens kan een domeinnaam met de .com extensie ook goed gebruikt worden voor een Engelse vertaling voor jouw website. Dit komt omdat de meeste domeinnamen met een .com extensie een Engelstalige website betreffen. Dit hoeft uiteraard niet altijd het geval te zijn.

Waarom als alternatief een .eu domeinnaam registreren?

Een heel goed alternatief voor .nl en .com is de .eu domein extensie. Is de domeinnaam die je wil registreren al bezet in de .nl & .com extensie? En vinden jouw bedrijfsactiviteiten het meest plaatst binnen de Europese unie? Dan kan een .eu domeinnaam een goed alternatief zijn. Een .eu domein extensie hoeft ook niet duur te zijn.

ccTLD’s niet persé gebonden aan het land

Mocht je denken van hé! Ik zou wel graag een .es domeinnaam willen hebben, maar ik heb geen Spaanstalige website, dan is dit geen enkel probleem. Wel kunnen er regels bepaald zijn per domein extensie. Zo moet je bijvoorbeeld bij een .us (Amerika) extensie kunnen aantonen dat je woonachtig bent in Amerika of dat jouw bedrijfsactiviteiten hier plaats vinden. Kijk bij het registreren van een bepaalde domein extensie altijd naar de geldende voorwaarden om teleurstellingen te voorkomen.

Kaart van Europa met vlaggen

De waarde van een domeinnaam bepalen

Je ziet ze soms voorbij komen, domeinnamen die te koop aangeboden worden van over de €100.000. Dit zijn vaak domeinnamen in een .com extensie en zijn vaak erg kort en bestaan uit één woord. Of je deze waarde ook daadwerkelijk aan deze domeinnaam kan koppelen hangt vaak af van verschillende factoren. Daarbij komt ook dat een domeinnaam vaak een emotionele waarde kan hebben waardoor de prijs ook erg hoog kan uitvallen. Wel is het zo dat een domeinnaam altijd uniek is, en er nooit een tweede van geregistreerd kan worden in dezelfde extensie. Naast het feit dat de prijs gebaseerd kan worden op exclusiviteit van een bepaalde naam, kan ook de reputatie van de domeinnaam meespelen. Zo worden er domeinnamen te koop aangeboden die al reeds een compleet backlink profiel hebben opgebouwd. Hierdoor is er vaak al verkeer aanwezig op het domein wat er op zijn beurt weer voor kan zorgen dat zo’n domeinnaam weer sneller zichtbaar is in Google.

Scannen op reputatie

Zoals we net aangaven kan een domeinnaam meerwaarde hebben als deze al reeds reputatie hebben opgebouwd. Des te hoger de domein reputatie, des te hoger je positie in de zoekmachine zal zijn. Echter, hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Om hoger te ranken in zoekmachines spelen nog meer zaken een rol. Ook adviseren wij je bij het uitzoeken van een 2ehands domein niet te veel te focussen op de al reeds bestaande domein reputatie. Domein reputatie is vrij eenvoudig op te bouwen door backlinks te genereren. Hierover zullen wij binnenkort een nieuw artikel aan toewijden. Voor nu is het belangrijk dat als je wel kiest voor een domein met al reeds opgebouwde reputatie hoe je dit precies kunt meten en uitlezen.

Ahref's backlink checker

Met de backlink checker van Ahref’s kun je eenvoudig een domeinnaam scannen op domain rating (DR). Dit is een SEO ranking factor metric en is ontwikkeld door Ahref’s. De domain rating (domein reputatie) verteld je hoeveel backlinks een domeinnaam bevat en hoe sterk deze backlinks zijn. De domain rating lijkt erg veel op de domain authority tool van MOZ. Om de waarde van een backlink profiel te bepalen kun je het beste kijken naar het aantal backlinks in combinatie met de domain rating. Hierbij kun je als vuistregel hanteren: des te minder backlinks en des te hoger de domain rating is, des te beter je backlink profiel zal zijn, uiteraard losstaand van het feit wat de spamscore van zo’n domeinnaam betreft.

Overige eigenschappen meten

Naast je domain rating zijn er nog een aantal andere eigenschappen die je kunt testen voordat je een domeinnaam gaat registreren. Met de Website SEO Checker kun je snel en eenvoudig meerdere eigenschappen checken zoals domein autoriteit, page autoriteit, MOZ spam score, Citation Flow & Trust Flow. In deze tool kun je met je muis over de afkortingen heen hoveren voor meer uitleg.

Waar kan ik een domeinnaam registreren?

Je kunt een domeinnaam vrij eenvoudig registreren bij een hostingprovider. Een hostingprovider is een bedrijf dat is gespecialiseerd in het aanbieden van webhosting, e-mail maar ook domeinnamen. Bekende hostingproviders zijn Strato, Hostnet en GoDaddy. De prijs voor een domeinnaam kan erg verschillen. Dit kan liggen aan de extensie zelf maar ook aan de hostingprovider. De prijzen voor een domeinnaam kunnen erg verschillen. Zo betaal je maar €12.- voor een .nl extensie bij Hostnet per jaar, terwijl een domeinnaam met de extensie .hoteles ruim €74.900.- bedraagt per jaar bij diezelfde hostingprovider. Ook kan het interessant zijn om hostingproviders te vergelijken, veel hostingproviders geven meestal het eerste jaar een riante korting. Uiteraard kun je ook jouw domeinnaam bij ons laten registreren.

Wij verzorgen ook domeinregistraties!

Omdat wij het belangrijk vinden dat een domeinregistratie betaalbaar moet blijven voor iedereen, bieden wij onze domeinregistraties blijvend voordelig aan! Geen eenmalige korting maar blijvend voordeel! Zie je een domein extensie er niet tussen staan? Neem dan even contact op, nog lang niet alle extensies staan vermeld op onze website!

OK hand

Handige tips voor het registreren van een domeinnaam!

We zijn bijna aan het einde gekomen van dit interessante artikel! Voordat we dit artikel afsluiten geven wij jullie graag nog wat handige tips voor het registreren van een domeinnaam. Waar je goed op zou moeten letten bij het registreren van een nieuwe domeinnaam is het volgende:

 • Probeer de domeinnaam zo kort mogelijk te houden.
 • Houdt de domeinnaam uniek en specifiek.
 • Zorg ervoor dat de bezoeker de domeinnaam makkelijk kan onthouden.
 • Leg altijd eerst je domeinnaam vast voordat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel.
 • Probeer je domeinnaam tevens te baseren op veel gebruikte zoekwoorden relevant aan jouw activiteiten.

Succes met het registreren van jouw domeinnaam!

Wij hopen dat je na het lezen van dit artikel voldoende informatie hebt opgenomen en zelf in staat bent om nu een domeinnaam te kiezen en te registreren. Uiteraard is er nog veel meer informatie dat wij voor je hebben. Dit lees je in een volgend artikel! Mochten er vragen zijn na het lezen van dit artikel, laat het dan even weten in de reacties. Wij zullen al jullie vragen dan zo snel mogelijk beantwoorden. Veel succes met het registreren van jouw nieuwe domeinnaam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *